WWW.NOBBELEBK.SE

Vederslöv-Nöbbele Bk 2018-05-25

Postat den av Peter Eriksson

I fredagskvällens match på Dänningevallen kom årets första förlust i seriespelet. Detta efter att vi gjort en första halvlek som jag inte alls är nöjd med. Vederslöv tar då ledningen med 1-0 på straff i den 43:e minuten. Detta efter en handssituation där bollen tar i magen och därefter på handen. Straffen är Kalle mycket nära att rädda, men han tippar den försmädligt via stolpen och in i mål.

I andra halvlek kommer vi ut som ett nytt lag, och delvis är det också så efter 3 byten innan paus. I andra halvlek tar vi över matchen helt, och då gör vi en riktigt bra halvlek. Vi vårdar bollen på ett helt annat sätt än i den första halvleken. Vi kvitterar också på straff genom Simon Björn i minut 66 efter att “Kecke” blivit nersparkad. Vi är sedan ytterst nära att avgöra matchen b la då Sayed skjuter ett skott som målvakten halvräddar, men han springer tillbaka och räddar bollen på mållinjen. Svårt att avgöra om den var inne eller inte. Vederslöv har inte en målchans i andra halvlek förrän de får en frispark på övertid som de lyfter in i straffområdet, och den går efter en skarv? vidare och dom avgör matchen i sista sekunden. Var det en skarv från deras spelare så var det offside, det var ingen lätt situation för linjedomaren då det var väldigt mycket spelare runt straffområdet. 

Likväl som jag är besviken å för första halvlek så är jag besviken på domarinsatsen. Då tänker jag i första hand på deras handsbedömningar. När jag pratar med domarna efteråt så förstår jag att de inte riktigt har koll på handsregeln. Regeln är kanske inte jätteenkel, men kan man reglerna så är det till stor hjälp!! För den som är intresserad av regeln skall jag försöka bena ut den nedan!

Reglerna om hands lyder enligt följande: ( citerat från spelregler i fotboll)

handens rörelse mot bollen (inte bollen mot handen)
• avståndet mellan motspelaren och bollen (oväntad boll)
• handens position innebär inte nödvändigtvis att det är ett regelbrott

Detta innebär alltså att man kan ha händerna en bit ifrån kroppen utan att det är hands. För när man springer/hoppar så använder man armarna för att hålla balansen, och springa fortare eller hoppa högre, därmed är det lätt till att bollen träffar på handen. När Vederslöv får straff, så träffar bollen en springande Oskar från max 1 meters avstånd. Det är i detta fall bollen som söker handen, och inte tvärtom. Han kan dessutom inte ha en chans att dra undan handen då avståndet är så kort! Alltså en feldömd straff om domaren kunnat reglerna. En stund tidigare inträffar en situation i Vederslövs straffområde där vi slår ett inlägg från 30-40 m, deras spelare tittar inte riktigt på bollen och får den på armen. Där anser jag att det är straff då avståndet till bollen är så långt. Deras spelare hade gott om tid att se till att inte ta bollen med armen. Det kan inte som en ursäkt att han inte tittar på bollen (detta använder domarna som en ursäkt efter matchen), det måste väl vara spelarnas skyldighet att titta på bollen när man är på en fotbollsplan? 

Mina misstankar att domarna inte kan handsregeln får jag alltså bekräftat i samtal med dem efter matchen.Den ena linjedomaren håller med om att avståndet spelar roll, men kan inte de 2 andra punkterna. De övriga 2 verkar inte kunna handsregeln överhuvudtaget. Detta är för dåligt! Kan man handsregeln så är det faktiskt inte så svårt med vad som är hands eller inte!

Det var ett antal svårbedömda situationer i matchen, deras sista mål offside (svårt men inte omöjligt att bedöma)? Var vår boll från Sayed inne (nästan omöjligt att bedöma)? De här 2 situationerna säger jag inget om men: Handsituationerna hade varit ganska enkla att bedöma om domarna kunnat reglerna!!!  I såna här jämna matcher är det ganska avgörande att få några sådana här feldomslut mot sig, så det känns riktigt surt.

Vi borde fått en poäng med oss i denna jämna match. Målchanserna slutade 5-4 till Vederslöv.  Men vi kommer att ta nya tag hemma mot Tingsryd den 1/6.

/Peter Eriksson